Ik zoek hulp. Ik wil helpen!
Nieuwsbrief (December 2020)
Nieuwsbrief (December 2020)

Op deze pagina vind je onze laatste digitale nieuwsbrief in z’n geheel. Scroll naar beneden om hem te beginnen lezen!

Onze lentenieuwsbrief komt een beetje later dit jaar – onze communicatieverantwoordelijke is momenteel druk bezig met het verversen van de luiers van zijn pasgeboren zoontje. ❤️

Eind april/begin mei valt hij weer bij jou in je mailbox!

“Hier brandt een vlam voor jou.”

De kortere dagen en tweede lockdown doen soms het licht vergeten. Daarom doet Harmonie mee met de vlamactie van de Warmste Week.

Om aan te tonen dat we er zijn voor elkaar. Een extra vlammetje voor alle hulpverleners binnen Elegast en zeker ook die daarbuiten. De kinderen doen enthousiast mee. 

Zeg nu zelf, onze hoofdzetel heeft nog nooit zo gestraald. Onze complimenten voor een knap staaltje teamwork!

Samen zijn we sterk: Mind The Gap

Openen Facebook Twitter LinkedIn

Mind The Gap bundelt sinds maart 2017 de krachten van organisaties uit diverse sectoren van de jeugd- en volwassenzorg. Ook Elegast engageert zich actief in de uitwerking van de projecten. We zetten op deze manier concrete acties op voor jongvolwassenen die dreigen door de mazen van het net te vallen. Mind The Gap wil het voortouw nemen om voor alle jongvolwassenen in de stad Antwerpen een veilige, ondersteunende en koesterende thuis te realiseren. Het Mind The Gap collectief komt drie keer per jaar samen zodat alle leden op de hoogte blijven en input kunnen geven bij de verschillende doelstellingen, acties en resultaten. Meer informatie over de mooie projecten kan je vinden op de website van Mind The Gap.

We belichten hier graag 2 projecten die recent van start gingen. 

Wonen Met Begeleiding 

Elegast zette zijn schouders mee onder het project Wonen Met Begeleiding. Dit project ging op 1 oktober 2020 van start en is één van de vele acties van Mind The Gap om dak- en thuisloosheid in Antwerpen aan te pakken. Het uitgangspunt van wonen met begeleiding is om kwetsbare jongvolwassenen snel toegang te verlenen tot een woning met daaraan een intensieve multidisciplinaire begeleiding gekoppeld. De zorgaanbieders werken intersectoraal samen en engageren zich tot het begeleiden van jongeren met een complexe multiproblematiek. Het zijn jongeren die in de eigen of andere reguliere zorgvormen uit de boot vallen. De wensen en doelen van de jongere staan voorop in het begeleidingsplan waarbij er krachtgericht wordt ingezet op een snelle doorstroom naar reguliere en duurzame woningen.  

Inloophuis voor jongeren Kavka

Inloophuis Kavka is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor jongeren van 17 tot 25 jaar en in het bijzonder jongeren in armoede, eenzamen, nieuwkomers,… Het inloophuis wil een plek zijn waar jongeren zich kunnen warmen en veilig voelen. Ze hebben er de mogelijkheid om iets te eten, zich te verfrissen of gewoon even tot rust te komen. Inloophuis Kavka werkt samen met zowel professionele als niet-professionele partners. Zij worden uitgenodigd om hun deskundigheid en engagement in verbinding te brengen met de bezoekers. Het Inloophuis organiseert zelf geen intensieve hulp- of zorgverlening. Het gaat wel actief op zoek naar partnerorganisaties die begeleiding kunnen aanbieden.  Het stelt zich op als vindplaats en wil actief bijdragen aan het verbinden van de bezoekers met het hulp- en zorgverleningsaanbod. Verschillende organisaties over diverse sectoren zoals Dennenhof, Den Engel, Zorgbedrijf, Topcoaches, Het Alternatief, Betonne Jeugd, Emmaus, De Touter, CAW en Elegast bemannen afwisselend 2 keer per week het inloophuis in Kavka (Oudaan 14, 2000 Antwerpen). 

De herfst van Conscience

Openen Facebook Twitter LinkedIn

Catheline van onze residentie Conscience schrijft:

“In oktober was één van onze jongeren jarig en bakte ze zelf een fruittaart. Iedereen smulde naar hartelust!”

“Op Conscience amuseerden we ons in de herfstvakantie met een leuke quiz in elkaar te steken.”

“Hierbij was een ronde met allemaal kinderfoto’s van de begeleiding. Dat vonden de kinderen erg grappig maar ook wel moeilijk. Ze waren zeer benieuwd of ze het juist geraden hadden!”

“We sneden pompoenen uit voor Halloween en bakten met de kinderen speculaas om van te smullen. Er was zoveel speculaas dat we nog steeds een voorraad hebben. Ook ruikt het hele huis dan lekker naar speculaas, supergezellig!”

Halloween op Jacob Jordaens: lekker griezelen, brrrrr!

Er werd dit jaar stevig geknutseld door de jongeren van OOOC Jacob Jordaens!

Alle kamers werden versierd in Halloweenthema …

… op heel uiteenlopende manieren!

Maar niet alléén de kamers. Het spookte in het hele gebouw!

Er waren akelige taferelen en mysteries om opgelost te worden …

(En soms ook minder akelige taferelen.)

Het was kortom een Halloween om van te smullen.

Een ritje met de DAMmobiel

Openen Facebook Twitter LinkedIn

Heb je al gehoord van de DAMmobiel? De kans is groot van wel, want dit prachtinitiatief van onze Buurtwerking is in de voorbije maand door heel wat nieuwszenders belicht!

Bekijk het nog eens met deze leuke reportage van ATV:

Op foto met de Dammedaris

Openen Facebook Twitter LinkedIn

Dat de creativiteitsmolen bij de Buurtwerking op volle toeren draait zal niemand verbazen. Dit najaar organiseerden ze op het Damplein een photoshoot met mondmaskers en social distancing om de buurtbewoners op een leuke manier te herinneren aan de maatregelen. Veel dank aan onze verantwoordelijke Toepassingenbeheer voor het aanbrengen van de photobooth!

Openen Facebook Twitter LinkedIn

Lise en Dorien schrijven:

AWS verdeelt naar jaarlijkse gewoonte een krantje in samenwerking met Justitiehuis Antwerpen. U kan dat krantje, met ons overzicht van het jaar 2020, hier downloaden:

2020 was een jaar om niet snel te vergeten. Gelukkig kwamen er ook positieve dingen uit: zo ontstonden er ook heel wat samenwerkingen met nieuwe prestatieplaatsen. Soms moeten we het geluk trouwens niet ver gaan zoeken, want sinds kort werken we ook samen met zusterorganisatie Tsedek!

De jaarlijkse ‘Als We Samenwerken’-dag kon jammer genoeg niet doorgaan. Als alternatief kwamen we op het idee om elke prestatieplaats een kleine attentie te bezorgen, om te laten weten dat we ze, ook in deze tijden, zeker niet vergeten zijn.

Op daguitstap met OOOC Potgieter

Openen Facebook Twitter LinkedIn

Herfstvakantie. Op de Potgieterplanning: een daguitstap naar Gent. Volgens de begeleiding een kans om onze jongeren wat cultuur bij te brengen, volgens de jongeren eerder een kans om zich van hun mooiste kant te laten zien in een nieuwe stad.

Alhoewel, naar een andere stad gaan met de net verstrengde maatregelen? Een uitstapje naar de Hobokense Polder leek een beter alternatief.

Dit weerhield onze jongeren er niet van alsnog hun blinkendste kleren en witste schoenen uit de kast te trekken. Een lunchpakketje mee en op pad. Het contrast met een citytrip kon niet groter, en onze jongeren werd ineens de fijne les geleerd dat witte schoentjes en een weide vol dampend verse koeienvlaaien niet de beste combinatie is.

“De corona” werd meermaals vervloekt, en ook een aantal enthousiaste honden joeg menig Potgieterjongere de stuipen op het lijf. “Dit is de natuur mannekes” werd dan ook beantwoord met verschillende rollende ogen. Tot op een gegeven moment een aantal magen begonnen knorren en er een mooie picknickplek werd gevonden door een jongere. Met zijn allen op een rijtje kijkend naar de natuur… en dan de verlossende woorden van onze stoere mannen:

“Da’s hier toch wel mooi, he.” 

Fam. Martens:

“Als groot gezin is het niet altijd gemakkelijk om alle kinderen kwalitatief speelgoed aan te bieden. In het basispakket zat het gezelschapsspel UNO. De kinderen waren er verzot op! Tijdens de lockdown in maart speelden zij het elke dag. Het heeft hen in deze moeilijke periode letterlijk dichter bij elkaar gebracht, waar ik de gezinsbegeleiding heel erg dankbaar voor ben!”

Basispakketjes voor gezinnen

Openen Facebook Twitter LinkedIn

Linne van de Gezinsbegeleiding schrijft:

Uit ervaring in het werken met gezinnen, merken we steeds vaker op dat veel kinderen en jongeren thuis weinig middelen hebben om te kunnen spelen. De Gezinsbegeleiding ontving van havenbedrijf PSA een mooie sponsoring. We investeerden het geschonken bedrag in basispakketjes voor gezinnen, gevuld met wat wij vinden dat kinderen zeker nodig hebben om te kunnen spelen. De verschillende gezinnen die een speelpakket ontvingen waren bijzonder lovend over de inhoud. We hopen dan ook om de inventaris nog meer uit te breiden om zoveel mogelijk gezinnen een speelpakket te kunnen aanbieden! 

P.S.: We hopen dat gulle sponsors onze kast in de toekomst verder willen spijzen om kinderen zonder speelgoed alvast op weg te helpen.

P.P.S: Klik op de foto om te zien wat de gezinnen zoal vonden van hun pakketten.

Dank aan onze schenkers.

Akkermans, Diest   |   Bloquaux, Antwerpen   |   Bosmans – De Clerq, Sint-Niklaas   |   Brems, Berchem
Brys – Toussaert, Dworp   |   Buchbach, Kapellen   |   Bulcke, Antwerpen   |   Buts – Hofman, Edegem   |   Carleer, Londerzeel
Cauwe – Van Marsenille, Antwerpen   |   Coates, Brasschaat   |   Daeleman – Boogers, Turnhout
De Gryse – Hombroeckx, Beersel   |   De Jongh, Kalmthout   |   De Lint, Merksem   |   De Roey, Brasschaat
De Vleeschouwe, Borsbeek   |   Deferm, Antwerpen   |   Dekelver, Schoten   |   Dewitte, Brugge   |   Embrechts, Antwerpen
Glas-Service BV, Antwerpen   |   Greefs, Brasschaat   |   Hartwerpen 2019, Antwerpen   |   Hendrickx, Malle
Henquin – Lowet, Kapellen   |   Imopan NV, Wommelgem   |   Jong SPA   |   Kerkstoel 2000 + NV, Grobbendonk
Koning Boudewijnstichting, Brussel   |   Koyen, Herentals   |   Lamberts, Bonheiden   |   Laureysens, Burcht
Malomgre, Antwerpen   |   Michel Henquin bvba, Hoevenen   |   Nietvelt, Oud-Heverlee   |   Nijmegeers, Destelbergen
Nonneman, Kalmthout   |   Nuyts, Schilde   |   Oosterlynck, Roeselare   |   Pomierski, Brecht   |  Riske, Wijnegem
Rombaut – Avonts, Ekeren   |   Roularta Media Group NV, Roeselare   |   Schellekens – Hellemans, Ekeren   |   Schmidt, Deurne
Schyvens, Antwerpen   |   Smet, Sint-Niklaas   |   Spanoghe – Bruylants, Antwerpen   |   Steverlynck, Anzegem
Thone, Deurne   |   Van Assche, Wilrijk   |   Van Bouwel – Van Buyten, Brasschaat | Van Damme, Edegem
Van den Audenaerde – Huysm, Schoten   |   Van Den Berg – Van Den Bergh, Heist-aan-zee   |   Van Den Heuvel, Mortsel
Van Der Stricht – De Wilde, Berlare   |   Van Eetvelt – Broodcoorens, Bornem   |   Van Geem, Antwerpen
Van Leuven – Van Laer, Berchem   |   Van Putten, Stabroek   |   Van Rompaey, Antwerpen   |   Van Staeyen, Zoersel   |   Van Valckenborgh, Antwerpen
Vekemans, Antwerpen   |   Vercammen, Kapellen   |   Vermeulen, Brasschaat   |   Vita Et Pax vzw, Antwerpen

Schenkingen vanaf december 2020 worden opgenomen in de volgende publicatie.