Ik zoek hulp. Ik wil helpen!
Begeleid Zelfstandig Wonen
Begeleid Zelfstandig Wonen

BZW, kort voor Begeleid Zelfstandig Wonen, is een ondersteunende dienst voor jongvolwassenen die alleen gaan wonen. De begeleiders van BZW helpen de jongvolwassene met het nemen van deze grote stap. Ze gaan dan wel alleen wonen, maar ze staan er nooit alleen voor.

Onze werking

We helpen de jongere om nieuwe vaardigheden aan te leren, en om de vaardigheden die hij of zij al heeft te versterken.

Eerst bekijken we, samen met de jongere en diens netwerk, waar hij of zij hulp mee kan gebruiken. Aan de hand daarvan stellen we een aantal doelen voorop en bepalen we wat de eventuele aandachtspunten zijn.
We bekijken samen welke zaken de jongere zelf zal aanpakken, welke met het netwerk en welke met ons. We kunnen begeleiding bieden binnen verschillende domeinen:

Welke vraag er ook leeft, binnen de begeleiding kunnen we samen op zoek naar het juiste antwoord of de beste aanpak. Tijdens de gesprekken maken we steeds ruimte om je belevingen te bespreken. Voel je je goed in je vel? Of heb je nood aan bijkomende hulp? Hoe staat het met je sociale en familiale contacten? Iedereen heeft immers steunfiguren nodig, mensen op wie je kan vertrouwen en waar je bij terecht kan.

Module

Contextbegeleiding in de functie van autonoom wonen

Voor wie?

Jongvolwassenen
tussen 17 en 21 jaar

Doorverwezen door:

  • De intersectorale toegangspoort voor aanmeldingen via de brede instap, bv. CLBs, het CAW, andere voorzieningen in de Jeugdzorg
  • Het OCJ
  • De jeugdrechtbank

Praktisch

Na de aanmelding bij onze dienst, en zodra we kunnen starten, vindt er een kennismakingsgesprek plaats op onze dienst. Tijdens dit gesprek geven we jou en eventueel steunfiguren die jij erbij wil informatie over onze werking en vragen we naar je verwachtingen. Vervolgens plannen we een intakegesprek waar we alle vragen en verwachtingen op tafel leggen en de nodige afspraken maken om te starten met het traject.

Tijdens de begeleiding hebben we minstens eenmaal per week contact. In het begin kan dit meer zijn, afhankelijk van de noden van de jongvolwassene.  Na verloop van tijd kan dit verminderen naar tweewekelijkse of maandelijkse contacten. Deze contacten gaan meestal door bij de jongere thuis. 

Elegast BZW

Koxplein 13
2140 Borgerhout

 Koen Bergmans
 Tom Haest
03 311 63 51
03 322 59 28
bzw@elegast.be

Bereikbaarheid:

Velo 039 – Koxplein (50m)
Velo 132 – Montgomery (270m)

Halte Langstraat (110m): Bus 30
Halte Montensstraat (350m): Bus 20, 21
Halte Drink (500m): Tram 24 – Bus 30,  410, 414, 415, 416, 417, 418, 427, 429