Ik zoek hulp. Ik wil helpen! Vacatures
Positief Project
Positief Project

Het positief project is een unieke kans voor jongeren om hun verantwoordelijkheid op te nemen voor hun jeugddelict.

In een positief project stelt de jongere zelf een plan op over hoe hij of zij tot herstel naar zichzelf, het slachtoffer en de samenleving komt. Ook andere personen, zoals ouders, broers of zussen, leerkrachten, … kunnen betrokken worden in de opmaak van het positief project

Een positief project kan bestaan uit verschillende mogelijke thema’s, waaronder:

Verantwoordelijkheid Vrienden Herstel Maatschappij Weerbaarheid Controle Werk Dader School Kwaliteiten Emoties Doelen Opleiding Beheersing Krachten Toekomst Relaties Gedrag Verbinding Oplossing Goedmaken Slachtoffer

Hoe verloopt een Positief Project?

Het positief project wordt door onze dienst aangeboden via het jeugdparket of de jeugdrechtbank. We nodigen de jongere en zijn/haar ouder(s) uit voor een kennismakingsgesprek, waarbij de begeleider luistert naar het verhaal en de verwachtingen van de jongere.

Daarna volgen er gesprekken waarbij de jongere stilstaat bij de gevolgen van het jeugddelict voor zichzelf, het slachtoffer en de samenleving. Er wordt nagedacht over manieren waarop er rond herstel gewerkt kan worden. Het resultaat is een duidelijk en realistisch plan waarin de jongere zijn of haar engagement naar zichzelf, het slachtoffer en de samenleving toont.

De begeleider legt het plan ter goedkeuring voor aan het jeugdparket of de jeugdrechtbank. Na goedkeuring zal de jongere het plan van zijn positief project uitvoeren. Het netwerk en/of de begeleider van de jongere volgen mee de uitvoering van het positief project op. Na de uitvoering stelt de begeleider hierover samen met de jongere een eindverslag op. De begeleider overloopt dit eindverslag met de jongere, zijn/haar ouder(s) en/of vertrouwenspersoon en bezorgt dit vervolgens aan het jeugdparket of de jeugdrechtbank. Tot slot sluit de begeleider het dossier af.  

Het jeugdparket of de jeugdrechtbank zal altijd op de hoogte worden gebracht van het resultaat van het positief project. Het niet afronden, niet deelnemen of vroegtijdig stopzetten van het positief project zal dus ook gemeld worden aan het parket of de jeugdrechtbank. Dit zal in een verslag gebeuren. We bespreken dit eerst met de jongere en zijn/haar ouder(s), zodat we het dossier kunnen afsluiten op een manier die het best past bij de situatie.

Heb je een brief van ons ontvangen? Werd je naar ons doorverwezen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op.







    Postief Project in Agora webzine

    In het artikel “Een frisse wind in de Vlaamse aanpak van jeugddelinquentie: het positief project” gaat Ibe Coeck (KUL) dieper in op de praktische invulling van een Positief Project door HCA-diensten.

    Klik hier om het artikel te lezen.

    Postief Project op Sociaal.net

    In het artikel “Jongere aan zet in nieuw jeugddelinquentierecht” bespreekt Lieve Balcaen uitvoerig het Positief Project.

    Klik hier om het artikel te lezen.

    Elegast HCA

    Belgiëlei 203
    2018 Antwerpen

     Els Van Gerven
    03 600 70 88
    hca@elegast.be

    Bereikbaarheid:

    Velo 042 (100m) – Harmonie
    Velo 043 (200m) – Grétrystraat

    Halte Harmonie (100m): Tram 2, 6, 7, 15 – Bus 17, 30, 191