Ik zoek hulp. Ik wil helpen!
Positief Project
Positief Project

Het Positief Project is een unieke kans voor jongeren die betrokken zijn bij een jeugddelict om hun verantwoordelijkheid op te nemen naar aanleiding van de feiten die ze gepleegd hebben.

In een Positief Project kan de jongere zelf bepalen hoe hij of zij tot herstel naar het slachtoffer en de samenleving komt.

Ook andere mensen, zoals ouders, broers of zussen, leerkrachten, … kunnen betrokken worden in de opmaak van het Positief Project.

Een Positief Project kan bestaan uit verschillende mogelijke thema’s, waaronder:

Verantwoordelijkheid Vrienden Herstel Maatschappij Weerbaarheid Controle Werk Dader School Kwaliteiten Emoties Doelen Opleiding Beheersing Krachten Toekomst Relaties Gedrag Verbinding Oplossing Goedmaken Slachtoffer

Hoe verloopt een Positief Project?

1. Informeren

Samen met een begeleider wordt een eerste gesprek gepland met de jongere en zijn of haar ouders en advocaat. De begeleider informeert hen over het Positief Project en luistert naar het verhaal en de verwachtingen van de jongere.

2. Opmaken

Daarna volgen enkele bijeenkomsten waarbij de jongere stilstaat bij de gevolgen van de feiten voor zichzelf, het slachtoffer en de maatschappij. Het is de bedoeling om van daaruit te komen tot een duidelijk en realistisch project waarin de jongere zijn of haar engagement toont.

3. Opvolgen

Het netwerk en/of de begeleider van de jongere volgen zijn of haar project op. De begeleider brengt hierover verslag naar de jeugdrechtbank of het parket.

Goed om weten

• De begeleider heeft beroepsgeheim.
• De jongere kan op elk moment zijn of haar advocaat raadplegen.
• Gesprekken kunnen plaatsvinden op de dienst of bij de jongere thuis.

Postief Project in Agora webzine

In het artikel “Een frisse wind in de Vlaamse aanpak van jeugddelinquentie: het positief project” gaat Ibe Coeck (KUL) dieper in op de praktische invulling van een Positief Project door HCA-diensten.

Klik hier om het artikel te lezen.

Postief Project op Sociaal.net

In het artikel “Jongere aan zet in nieuw jeugddelinquentierecht” bespreekt Lieve Balcaen uitvoerig het Positief Project.

Klik hier om het artikel te lezen.

Heb je een brief van ons ontvangen? Werd je naar ons doorverwezen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op.  Elegast HCA

  Belgiëlei 203
  2018 Antwerpen

   Els Van Gerven
  03 600 70 88
  hca@elegast.be

  Bereikbaarheid:

  Velo 042 (100m) – Harmonie
  Velo 043 (200m) – Grétrystraat

  Halte Harmonie (100m): Tram 2, 6, 7, 15 – Bus 17, 30, 191