Ik zoek hulp. Ik wil helpen!
Europese Projecten
Europese Projecten
Bij Elegast zetten we ons in voor internationale projecten, specifiek gericht op het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke tools voor het werken met jongeren.
Via uitwisselingen bieden we niet alleen jongeren, maar ook collega’s de kans om waardevolle kennis in het buitenland op te doen. Ontdek hieronder meer over onze initiatieven. 
Samen bouwen we aan een inspirerende toekomst!

"Internationalisering in de jeugdsector" Wat betekent dat eigenlijk?

We mochten meewerken aan een filmpje en hierin onze ervaringen vanuit #elegast delen samen met jeugdwerkers en vrijwilligers van Koning Kevin, Graffiti vzw en Tumult – talent voor samen leven.
Meer weten? Ga naar www.jint.be/landinzicht en ontdek hoe je internationalisering op de kaart zet van jouw organisatie.
Powered by JINT vzw !

KA1 projecten

In het kader van het Erasmus+ programma verwijst “KA1” naar Key Action 1, een financieringsmogelijkheid die individuele mobiliteit ondersteunt. KA1-projecten richten zich op de mobiliteit van studenten, leerlingen, docenten, trainers, jeugdwerkers en ander personeel binnen het onderwijs, opleiding en jeugdwerk. Het doel is om persoonlijke en professionele ontwikkeling te bevorderen door middel van internationale ervaringen, zoals uitwisselingen, stages, en trainingsmogelijkheden in het buitenland.

Onze Europese uitwisselingen voor jongeren

Ontdek de wereld en jezelf door deel te nemen aan onze opwindende uitwisselingsprojecten! Bij ons staan jongeren tussen 13 en 18 jaar centraal om deze uitdaging aan te gaan. We bieden ze mogelijkheid om gelijkgestemde jongeren uit andere landen te ontmoeten, boeiende avonturen aan te gaan en zelfreflectie te omarmen.

In samenwerking met onze Europese partners streven we er jaar na jaar naar om deze unieke ervaring te realiseren. Terwijl de uitwisselingen de afgelopen jaren in Kroatië plaatsvonden, hebben we sinds 2023 ook onze eigen zomerse uitwisseling geïntroduceerd. Hierbij brengen we jongeren uit o.a. Servië, Slovenië, Finland, Spanje, Kroatië en Polen samen.

Tijdens deze intensieve week kunnen de deelnemers deelnemen aan diverse activiteiten die allemaal draaien om een specifiek thema. Onze zorgvuldig samengestelde planning legt de nadruk op verbinding, cultuur, zelfreflectie en avontuur. Dit biedt jongeren de kans om hun horizon te verbreden en onvergetelijke ervaringen op te doen.

Ben jij of ken jij een enthousiaste jongere tussen 13 en 18 jaar die graag deelneemt aan dit avontuur? Of heb je interesse om als begeleider deel uit te maken van deze unieke ervaring? Laat het ons zeker weten!

Heb je interesse? Neem hier contact met ons op.
Samen creëren we onvergetelijke herinneringen en stimuleren we de persoonlijke groei van jongeren door middel van grensverleggende uitwisselingsprojecten.

Europees vrijwilligerswerk

 

Sinds kort hebben we vanuit Elegast een accreditatie om jongeren uit te zenden binnen Europa om vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland. Dit kan voor periodes tussen 2 maanden en 1 volledig jaar. Dit hangt telkens af van de projectoproepen.

Ken je jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud die zich graag willen inzetten voor de gemeenschap, in Europa en daarbuiten?

Dat is mogelijk, met financiering en steun van het Europees Solidariteitskorps, dat helpt bij de deelname aan projecten die ten goede komen aan gemeenschappen in eigen land of in het buitenland.

Met deze projecten kun je inspirerende en emanciperende ervaring opdoen, veranderingen teweegbrengen en tegelijkertijd vaardigheden en competenties ontwikkelen.

Ken je iemand die hier mogelijks interesse voor heeft? Laat het ons weten.

Op termijn zullen we ook zelf vrijwilligers hosten uit het buitenland.

Meer info via Over | European Youth Portal (europa.eu)

KA2: Europese partnerschappen

Een KA2-partnerschap verwijst naar een Erasmus+ project dat valt onder de zogenaamde “Key Action 2” (KA2) van het Erasmus+ programma. Erasmus+ is een Europees subsidieprogramma dat zich richt op onderwijs, training, jeugd en sport.
Het is een samenwerkingsproject dat organisaties uit verschillende landen verbindt om innovatieve praktijken in onderwijs en training te ontwikkelen en verspreiden. Het doel is de kwaliteit en relevantie van onderwijs te verbeteren.

KA2 Projects on the move: Innovatie in de maak!

Onze nieuwste KA2-projecten zijn in de maak, en we hebben alvast een tipje van de sluier opgelicht:

 Wat we weten:
– Innovatie staat centraal, samen met geweldige samenwerkingspartners.
– We richten ons op specifieke doelgroepen voor maximale impact.

Mis het niet! Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze KA2-projecten.

What The Fun?!

KA2: Tools

Duik in Onze Toolbox:

Ontdek de vruchten van ons verleden, waar we met toewijding en creativiteit tools hebben ontwikkeld om jongeren te inspireren en ondersteunen. Verken en gebruik ze om de volgende generatie te begeleiden en te empoweren in hun reis van groei en ontwikkeling.

Klik op de afbeelding voor meer info.

Een Europees project met een focus op jongeren. Het gemeenschapsleven gaat hand in hand met cultuur… het IS cultuur.

Samen met 7 andere internationale partners uit zowel het jeugdwerk als de culturele sector bouwen we de komende maanden aan een ambitieus internationaal project: jongeren verbinden met creatieve culturele expressievormen en cultuur duurzamer maken.

Een consortium van 8 partners uit Kroatië, Portugal, Spanje en België. 4 partners ervaren en actief in het jeugdwerk en non-formal education samen met 4 partners uit de culturele en creatieve sector uit 4 verschillende realiteiten. Tijdens dit proces laten we heel wat jongeren proeven van heel uiteenlopende expressievormen.

We werken toe naar een app waar kunstenaars hun kunst kunnen tentoonstellen en waarbij jongeren kunnen kennismaken met heel wat verschillende expressievormen.

 

Klik op de afbeelding voor meer info.

Een Europees project met een focus op het niet – formeel leren (Non – Formal Education = NFE)!

Wat betekent dat precies niet – formeel leren? Gewoon leren wat we willen? Het maakt niet uit wat we leren als het maar iets nieuws is? Wat is dan juist formeel en informeel? Zullen we dit ooit duidelijk en in een paar eenvoudige woorden kunnen uitleggen?

Sommige mensen noemen het ‘spelletjes spelen’; maar het niet – formeel leren betekent zoveel meer.

Kort samengevat betekent het leren op basis van je eigen interesses en het belangrijkste van al … je hiervan bewust zijn. Daarnaast gaat het niet – formeel leren ook vaak hand in hand met een flinke portie humor en plezier! Met het project ‘NFE Box’ willen we dat precies realiseren in een offline (bordspel) en online (digitale App) vorm. Concrete en aantrekkelijke tools ontwikkelen voor elke onderwijscontext en voor gezinnen binnen jeugdzorg/jeugdwerk.

Deze tools stellen we gratis beschikbaar voor iedereen. We vertalen hierbij 6 verschillende onderwerpen op een speelse manier. Het betreft een consortium van 5 partners uit Kroatië (2), Portugal, Slovenië en België. Alle partners zijn ervaren en actief in het jeugdwerk en het non – formeel leren.

Boarderline bordgame: The 4 Headed Monkey

Meer weten over de waarden? Ben je geïnteresseerd in het bespreken en ontdekken van de waarden van anderen? Dan is dit educatieve bordspel de juiste keuze!

Dit bordspel brengt je naar het intrigerende eiland genaamd “4 Headed Monkey Island”, dat slechts een paar keer per jaar toegankelijk is. Je krijgt de kans om het eiland en zijn geheimen te verkennen, maar ook om de verschillende avatars te verdienen en te ontdekken en waar ze voor staan . Op dit eiland moet je handelen, reageren en presteren volgens de waarde waar je voor staat. Er is één belangrijke regel: je mag nooit je waarde noemen. Er is maar één manier om van het eiland af te komen en dat is door de waarden van de andere avatars en de vele geheimen die het eiland herbergt te ontdekken.

Borderline Boardgame: Mission Z​

Boarderline Bordgames: Mission Z​

Klik op de afbeelding voor meer info.

Mission Z is een interactieve simulatie over conflicthantering waarbij je in een wereld terecht komt waar grondstoffen schaars zijn. Zelfs al is het een spel, het enthousiasme, de woede en frustratie tussen de deelnemers is vaak echt. De emoties die deelnemers doormaken zijn sleutels tot het leerproces.

 

Borderline Boardgame: Real Ideal

Boarderline Boardgames: Real Ideal

Klik op de afbeelding voor meer info.

Real Ideal is een bordspel dat je helpt om na te denken over persoonlijke financiële en economische kwesties. Door met simulaties te werken in dit bordspel word je jezelf meer bewust van je eigen mogelijkheden.
De deelnemers ondervinden problemen zoals financiële planning, leningen en onderhoudskosten. Onrealistische verwachtingen en realistische problemen waar men op kan botsen komen hier aan bod.

 

Employability Tools

Klik op de afbeelding voor meer info.

Employability Tools is een samenwerking tussen Portugal, Italië en België.
We ontwikkelden 4 tools die jongeren kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar werk. Deze tools zijn een spelbord, een agenda, een app en een handleiding voor professionele medewerkers. Het opzet is om de jongeren hun vaardigheden te versterken op verschillende vlakken zodat ze deze kunnen inzetten bij het zoeken naar werk.

 

Speakers corner

Klik op de afbeelding voor meer info.

We ontwikkelden interactieve en pedagogische tools ter promotie van tolerantie, vrije meningsuiting, actief luisteren, respect voor verschillende meningen en actieve participatie in democratische processen.

 

Powered by:

Workshop boeken of meer info over deze projecten?

Stuur ons een mailtje of bel ons even op.

Daarnaast vinden we het belangrijk om jongeren de kansen te geven zich te ontplooien en hun horizonten te verruimen. Jongeren die het wat moeilijker hebben kunnen helaas omwille van gebrek aan kennis en gebrek aan ondersteuning vaak geen gebruik maken van het aanbod dat Europa hen wil bieden. Vanuit onze missie willen we bij Elegast de drempels tot dit aanbod verlagen en jongeren ondersteunen in het gebruik maken van dit aanbod. Meerbepaald gaat het hier over uitwisselingsprojecten en vrijwilligerswerk in het buitenland.