‘Thuisbegeleiding’ vanop afstand
Facebook Twitter LinkedIn
Q&A met Linne en Hannes, begeleiders bij de dienst Gezinsbegeleiding

Op huisbezoek gaan is één van de pilaren van jullie werking. Dat zal niet evident zijn als je aan social distancing moet doen?

Cliënten thuis bezoeken doen we voorlopig niet meer, tenzij het écht niet anders kan. Maar toch kunnen we met heel wat gezinnen contact houden. We proberen in deze periode vanop afstand betrokken te zijn.

‘Op afstand betrokken zijn’ is mooi verwoord. Hoe gaat dat in zijn werk?

Door af te stemmen met het gezin krijgen we een beeld van wat ze nodig hebben. Zo vinden er met veel gezinnen bijvoorbeeld wekelijkse videogesprekken plaats, en met andere ouders en jongeren communiceren we dan weer vooral via sociale media.

Blijft het ook steeds bij dat digitaal contact?

Waar nodig gaan we wel eens langs voor een voordeurgesprek. Voor gezinnen die niet in de mogelijkheid zijn om via digitale platformen in contact te blijven organiseren we wandelgesprekken. We houden daarbij natuurlijk steeds rekening met de veiligheidsmaatregelen.

Maatwerk, dus.

Ja, inderdaad. Niet elk gezin is hetzelfde, en dan moet je creatief voor de dag komen om zo goed mogelijk aan de noden van elk gezin te beantwoorden. Die creativiteit is voor ons heel belangrijk om de verbinding met onze gezinnen niet te verliezen.